BUILDING A HA-HA / DIGGING A DITCH / MARTIN JURÍK

BRATISLAVA, SLOVENSKO

Martin Jurík pracuje s témou ohraničovania a kultivácie v kontexte prostredia záhrady. Názov projektu vychádza z historického pojmu, ktorý bol prvý krát použitý v roku 1709 v publikácii La Theorie et la Practique du jardinage (Teória a prax záhradníctva), označujúci zapustený múr/priekopu, ktorá pri pohľade zvnútra vytvára ilúziu neprerušeného pokračovania záhrady do okolitého prostredia. 

Priestor záhrady predstavuje mikrosvet – obmedzenú mierku, ktorá však prechádza podobnými procesmi, aké sa dajú pozorovať na globálnej úrovni – no s frakciou zodpovednosti či následkov. Nahliada na racionálne spracovanú meta-prírodu, ktorá sa stáva obeťou modernistického prístupu k nej – ako ku plne kontrolovateľnému ľudskému zdroju, ktorý bez ľudí nemá dôvod existencie. 

Jedným zo základných stavebných prvkov je plot, ktorý tvorí fyzickú no aj metaforickú hranicu. Na jednej strane je (aj etymologicky) plot spojený s existenciou záhrady, no zároveň sa vymedzuje okoliu, predstavuje akési pole pôsobnosti jednej konkrétnej predstavy.

Similar posts

CINDY FODOR / METABOLISM

@cindyfodor For the Metabolism/Stoffwechsel dress, Cindy Fodor used her own bioplastic that she designed and created in her home lab. First, she designed the material. After boiling and drying the materials, she cut out the bioplastic

View
en_GBEnglish